Om att göra sin röst hörd, vara PK som ledare - Expandio -Expandio Om att göra sin röst hörd, vara PK som ledare - Expandio

Om att göra sin röst hörd, vara PK som ledare

Tre goda exempel om ledares kommunikation

Jag lyssnade nyss på ett fantastiskt tal på Terrific Tuesday, av Jason Diakité, kanske mer känd som Timbuktu. Han pratade om vikten av PK. Alltså ifrågasätta när människor gör saker som vi inte tycker är ok. Om hur det flyttar världen en gnutta framåt. Ett steg i taget. Inspirerande!

Maja Frankel, Friends Arena, pratade i samma workshop om att vi alla har ett val. Om att orden spelar roll och att vi alla har ett ansvar att lära oss och skaffa oss kunskap om hur vi kan förebygga mobbing och våld.

Björn Höglund,Dale Carnegie, pratade om ledarskap och om att ju mer makt (ledare) desto större ansvar. Ett exempel på att ta sitt ansvar menade han, är att själv vara ödmjuk och erkänna när jag gjort fel. Det är handling som räknas.

Ett mindre bra exempel, enligt mig

Under samma workshop var det en person som föreläste om kommunikation. Han pratade om vikten av att skapa emotioner hos åhörarna. Han lyckades också med att skapa emotioner hos mig. Jag blev frustrerad och förvånad. Under sin föreläsning sa han vid ett tillfälle till publiken –  “Det ska ni inte bry era små söta huvuden om nu”.  (Härskarteknik) Senare tog han ett par exempel där han generaliserade åhörare och bland annat använde två stereotyper. En om en “batik tant” som han förstärkte med en imitation av en kvinna som älskar allt föreläsaren gör (som jag upplevde som nedsättande). En om “män” – som dem som kan och vet allt och har alla svaren (som jag också upplevde som nedsättande).

Göra min röst hörd

Eftersom det är vad vi faktiskt gör som räknas (och inte bara vad vi tänker) framförde jag en fråga om ovan till föreläsaren genom den sociala medie kanal som webbinariet visades genom. För att skapa psykologisk trygghet och ur ett diskriminerings och jämställdhetsperspektiv tycker jag att föreläsare har ett ansvar som förebilder. Jag blev förvånad över detta beteende som föreläsare i en seminarieserie som jag för övrigt upplever hållit väldigt hög klass. Det ska bli väldigt spännande att se om jag får svar.

Låt oss vara mer PK!

Jag är ledare och du med – vi kan alla påverka. Låt oss tillsammans förändra världen och bidra till att människor kommer till sin rätt. Skapa ett mer jämställt samhälle där kvinnor och män har samma makt och möjlighet att påverka. Ska det hända behöver vi vara många som använder just det som Jason, Maja och Björn föreslår. Använda oss själva och göra vår röst hörd, även om det är läskigt att riskera att kallas PK. (Fast från och med nu ska jag bära mitt PK jag med stolthet, tack för det Jason!)

Vill du få verktyg för att träna de förmågorna som nämns i detta inlägg rekommenderar jag dig att gå Klart Ledarskap eller ta hjälp av individuell coaching. Båda kan ske såväl online som IRL. Välkommen!

Författare:Camilla Rüdén

Kategori: Klart Ledarskap