Uppskattande förhållningssätt och mansplaining - Expandio -Expandio Uppskattande förhållningssätt och mansplaining - Expandio

Uppskattande förhållningssätt och mansplaining

Idag fick jag tillfälle att träna mitt uppskattande förhållningssätt… ser du ängelvingen på ryggen?

Jag har lyssnat en del på #Framgångspodden och tycker det oftast är intressanta inslag, men kom på mig själv att jag oftare lyssnar på män än kvinnor. Gick därför in och scrollade i listan och upptäckte att där fanns fler män än kvinnor. Ca 66/33. Jag skrev därför ett inlägg till @Alexander Pärleros, där jag la fram de fakta jag upptäckt och frågade om det var ett medvetet val, eller bara hade blivit så.

Det intressanta som då hände, – som ibland händer, – var att en annan man (som jag inte känner), svarade mig och berättade att jag hade ställt frågan på ett sätt som “ingen egentligen hade tyckt varit värd att besvara”. (Efter att han inlett med orden “makten av ord är något som generellt sätt är väldigt underskattat”. Därefter berättar han för mig hur jag skulle gjort istället. Jag skulle skrivit:
“tycker dina avsnitt är så jäkla bra och inspirerande! Jag själv hade varit väldigt intresserad av att se dig intervjua fler kvinnor som t.ex X1, X2 & X3! Keep up the good work”.  och så avslutade han med: “Tåls att tänka på.”

Är det detta som är mansplaining? Jag kan inte riktigt relatera till att jag brukar bli tilltalad på detta sättet. Jag väljer att tänka att han omedvetet mansplainar och väljer att se det komiska i att han ber mig tänka på hur jag formulerar mig, samtidigt som han själv skriver som han gör till mig. Jag svarade honom tillbaka enligt nedan:
Hej xx,  Jag skulle ju kunna svarat: —- Hej xx, makten av ord är något som generellt sett är väldigt underskattat. Låt mig utveckla. Istället för en kommentar som den du postat som ingen egentligen tyckt varit värd att besvara hade du kunnat skriva: Camilla Rüdén, tycker din fråga är så jäkla bra och inspirerande! Jag själv hade varit väldigt intresserad av att veta vad du gör mer för att bidra till en mer jämställd värld. Keep up the good work”. Tåls att tänka på. — Istället väljer jag att svara, TACK för att du intresserar dig för att “hjälpa mig” att formulera mig kring den viktiga jämställdhetsfrågan! Tack också för att du taggade Alexander Pärleros åt mig. Jag trodde i min enfald att han fick en ping om min fråga eftersom det var hans inlägg jag kommenterade. Jag får läsa på lite bättre om algoritmerna. 

Kanske lite omoget av mig, eller vad tycker du? Jag hör själv hur det hänger lite syrlighet och ironi i svaret tillbaka. Jag skulle kunnat skrivit det betydligt vänligare. Men jag skrev i alla fall inte “ägd” sist. Jag är också människa och är nog lite extra känslig idag efter diskussionerna som går höga kring abortlagstiftningen, jag orkar inte riktigt med att vara mogen och självdifferentierad till en främmande man som jag tycker hoppar på mig (även om jag orkar tänka att han gör det med en god intention).

Vi får se om jag får något svar av någon av männen. Hur vanligt är det att du blir utsatt för ovanstående saker? Eller själv mansplainar?  (egentligen tycker jag det skulle heta Humanplaining för jag tror att alla människor kör i diket med sin kommunikation ibland och råkar mästra andra omedvetet). Jag är väldigt glad att jag har tillgång till min utbildning i Systemteori, Förändringens Fyra Rum och Klart Ledarskap. Det ger mig en ram att förhålla mig till och hjälper mig att fortsätta leta efter den goda intentionen och se på människor och relationer med förundrade ögon, inklusive mig själv.

Jag ser gärna kommentarer på mitt inlägg eller du kan också maila mig på camilla@expandio.se. Låt oss tillsammans fortsätta vårt arbete för en värld där vi hjälper varandra att ta fram den bästa versionen av oss själva. Läs gärna mer om mina erbjudanden och idéer på www.expandio.se

Författare:Camilla Rüdén

Kategori: Expandio